V Mexiku jsem viděla a překvapilo mě, že už nezáleží tolik na tom, zda je člověk tam věřící, či dokonce praktikující katolík, většina lidí se stejně považuje za „guadalupano“, tzn. ctitele Panny Marie Guadalupské. 

 

Proč je tomu tak? Jak si Panna Maria dokázala získat srdce pohanských Indiánů a konvertovat je na křesťanství? Čtěte dál. Vezměme to ale od začátku.

 

Vše začalo tím, když se prostý Indián Juan Diego jednoho prosincového dne roku 1531 vydal ze své vesnice Tulpetlac do hlavního města Mexika na mši a na katechismus. Cestou se mu na úpatí hory Tepeyac zjevila Panna Maria – překrásná dívka indiánského typu. Požádala ho, aby vyřídil biskupovi, že jí má na tom místě vybudovat chrám. Biskup tomu samozřejmě nevěřil a chtěl nějaký důkaz.

 

Při druhém zjevení Panna nařídila Juanovi, aby natrhal růže a donesl je biskupovi. Byl prosinec a touto dobou růže v této oblasti nerostou. Juan je ale našel a natrhal, i to už byl velký důkaz, ale když rozbalil plášť, aby ukázal růže, na plášti se zobrazila Panna Maria. Biskup uvěřil a nechal ihned postavit kostel a místo pojmenoval Guadalupe, jak si to také Panna přála.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je IMG_8751-1024x768.jpg.

Juan Diego rozbalil plášť s růžemi...

 

Slovo Guadalupe nemá nic společného se španělštinou, je to zkomolenina aztéckého výrazu „Coatlaxopeuh“, což znamená „Rozšlápla jsem hada.“

 

Čeho Panna Maria dosáhla svými zjeveními?

 

Za prvé toho, že španělští dobyvatelé pochopili, že ti Indiáni asi nebudou tak méněcenní, když se jim zjevuje sama Matka Boží a za druhé toho, že velké množství Indiánů uvěřilo v Boha, v Pannu Marii a náboženství dobyvatelů už nebrali jako nějaké zlo, protože Panna promluvila přímo k nim.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je IMG_4719-1024x768.jpg.

Jak se jí to podařilo?

 

Už jsem zmínila, že na obraze se objevila snědá dívka, tzn. že Panna má podobu mestické ženy, proto se s ní mohou Indiáni identifikovat. Panna Guadalupská má indiánské i evropské rysy, proto Indiáni i Španělé pochopili, že je Matkou všech. Dále tam je několik dalších symbolů, které k nim promluvily, např.:

 

  • Rozpuštěné vlasy – pro Aztéky to byl znak panenství
  • 46 hvězd tvořících konstelace, které byly v Mexiku vidět v roce zjevení
  • Paprsky kolem Panny Marie symbolizují slunce, aztéckého boha. Více září v místech, kde v břiše nosí Ježíška
  • Květina Nahui Ollin – největší aztécký symbol reprezentující Boží přítomnost
  • Měsíc – je přechodem mezi dnem a nocí. Význam názvu Mexika „Metz-xic-co“ znamená „ve středu měsíce).
  • Fialový opasek je symbolem mateřství. Důkaz o Mariině těhotenství.
  • Ruce jsou spojené k modlitbě. Levá je tmavá a pravá je světlejší. Spojuje dvě rasy.
Guadalupe

Pár zajímavostí – zázraků:

  • Oči na obraze Panny Marie ukazují tak miniaturní obrazy, které jsou viditelné pouze za pomoci moderní technologie. Na zorničce Panny Marie je zobrazená dobová podoba Juana Diega a je tak miniaturní, že ji objevili jen náhodou při zkoumání obrazu. Při hlubším zkoumání byly odhaleny další postavy a bylo zjištěno, že představují audienci u biskupa, když Juan přinesl růže. Obraz v očích Panny Marie připomíná spíš fotografii než namalovaný výjev. Vědcům se obraz zatím nepodařilo vědecky vysvětlit (a pochybuju, že se jim to kdy podaří).
  • Plášť z agávové látky, který by se normálně po 40 letech rozpadl, dodnes drží. Ani na obraze na plášti nejsou vidět tahy, barvy jsou neidentifikovatelné a malba se nepodobá žádné známé malířské technice. Malba trochu připomíná Turínské plátno.

La Villa

 

Místo zjevení je dnes jedno z nejznámějších a nejnavštěvovanějších poutních míst na světě. Nachází se v Mexico City a Mexičané ho znají pod názvem La Villa (La Villa de Guadalupe). Je to krásné mystické místo a určitě stojí za návštěvu. Já byla nadšená. Je to nepopsatelný zážitek být na místě, kde se děly tak velké věci. Na místě najdete novou baziliku, starou baziliku (už byla malá a museli postavit větší), několik kapliček, muzeum, sousoší zobrazující zjevení, sluneční hodiny, spoustu květin, sochy a upozornění na všechna místa, kde se něco důležitého stalo.

 

Slavný obraz na Diegově plášti je dnes umístěn v novém kostele a protože má poutní místo neustále velké množství návštěvníků, jsou pod obrazem jezdící schody, aby tam nikdo nestál příliš dlouho a dostalo se, pokud možno, na všechny.

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je IMG_8760-1024x768.jpg.

Nová a stará bazilika

 

Svátek

 

Panna Maria Guadalupská má svátek 12. 12. V Mexico City je to snad největší svátek a každoročně (pokud není zrovna "pandemie") na místo přicházejí miliony poutníků. Je patronkou celé Latinské Ameriky. 

 

Tento obrázek nemá vyplněný atribut alt; název souboru je IMG_4740-1024x768.jpg.

La capilla del Pocito